Orhangazi Mah. 15. Yol Sok. U2 Blok No:13 Esenyurt/İstanbul (0212) 623 20 23
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Doğru Aydınlatma ve Güvenlik

Doğru Aydınlatma Nasıl Olmalı?

Doğru aydınlatma, ışığın hedeflenen şekilde, minimum enerji harcayarak maksimum verimde, istenilen etkiyi yaratacak şekilde kullanılmasıdır. Açık ve kapalı alanlarda ihtiyaca ve özelliklere uygun şekilde kullanılan aydınlatma ürünleri ile rahat ve kullanışlı bir atmosfer yaratmak hedeflenir. Günümüzde bu rahatlığı yakalamak için led aydınlatma teknolojisi kullanılır.

Gerekli teknik özelliklere sahip ürünlerin doğru yere takılması ile elde edilecek aydınlatma sayesinde:

  • Rahat yaşam alanları oluşturulur.
  • Gözün görme yeteneği artar.
  • İş verimi artar.
  • Göz sağlığı korunmuş olur.
  • Görme yanılgıları veya iyi görememe sonucu oluşan hata ve kazalar azalır.
  • Estetik tatmin oluşturulur, mekan daha güzel gözükür.
  • Güvenlik duygusu aşılanır, psikolojik rahatlık sağlanır.
  • Ekonomik açıdan avantajlıdır.

Doğru Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Doğru aydınlatma kriterleri her mekana göre farklılık gösterir. Açık ve kapalı alanlarda kullanılacak ışık sistemlerinin ihtiyaçlara ve dış etmenlere göre belirlenmesi gerekir. Kapalı mekanlarda ilk olarak gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanmak amaç edilirken açık alanlarda hava kararması ile beraber en ideal aydınlatmayı sağlamak önemlidir. Kapalı alanlarda:

  • İlk olarak enerji tasarrufu sağlayan LED aydınlatma sistemleri tercih edilmelidir.
  • Işık doğrudan göze gelmemelidir. Yukardan aydınlatma sağlanmalıdır.
  • Birden çok ışık kaynağında ışık geçişleri dengelenmelidir.
  • Gözle doğrudan temas eden armatürlerdeki ışık yarısaydam kaplama ile dengelenmelidir.
  • Farklı renkli ışıklandırmalarda keskinlik azaltılarak göz yorma durumu engellenmelidir.
  • Oda duvarları çok koyu renkli olmamalıdır.
  • TV izlerken düşük şiddetli ampuller kullanılmalıdır.

Sokak aydınlatmalarında ise ışık kaybı fazla olmaktadır. Havayı da aydınlatan sokak lambaları seçilirken üst kısmı kapalı olanlar tercih edilmelidir. Son dönemlerde sokak lambalarının tamamı led aydınlatma sistemine geçirilmeye başlanmıştır.

Aydınlatmada Güvenlik – Yaşam Alanlarında Güven Oluşturun

Güvenli yaşam alanları oluşturmak için doğru aydınlatma sistemlerine ihtiyaç var veya tamamen güvenliği sağlayan materyallerin aydınlatılması söz konusu. Özellikle kamu alanlarında güvenliği sağlamak için farklı aydınlatma yöntemleri kullanılıyor.

Acil Durum Aydınlatması: AVMler, mağazalar, marketler, oteller, müzeler, otoparklar ve insanların yoğun olarak yer aldığı yerlerde acil durum aydınlatmalarının olması gerekiyor. Deprem ve yangın gibi doğal afet durumlarına o alanda bulunanları çıkış yollarına yönlendirecek ve bu noktalara ulaşabilmeleri için gerekli aydınlık seviyesini sağlayacak ışıklandırmalar kullanılır. Elektriğin kesildiği hallerde 0.5 lux ile 2 lux arasında aydınlatma yapılır. Ayrıca acil çıkış kapılarına da yönlendirme yapılır.

Kablolama: Yüksek ısı dayanımı ve alev geciktirme özelliklerinden dolayı kablolarda silikon izolasyon kullanılmaktadır. Silikonun yüksek ısı iletkenliği, kablonun sürekli çalışma sıcaklığının düşük düzeyde kalmasını sağlar. Ateşleme esnasında yüksek akıma maruz kalan kabloların dayanıklı olması gerekir. Dayanıklı olmayan kablolar kazalara neden olabilmektedir.

Zehirli gazlar ve polimer malzeme: Güvenlik açısından en önemli husus da yangın durumlarında meydana çıkan zehirli gazlardır. Bu durumu önlemek için ya da bir miktar engellemek için aydınlatma aygıtlarının görünen ya da görünmeyen kısımlarında polimer esaslı yanmaz malzemeler kullanmak gerekir.

Soldurucu UV ışığı: Kapalı alanlarda, mağaza gibi kalabalık yerler ise, yüksek aydınlatma seviyesi hedeflenir. Sergilenen ürünlerin boyaları kaliteli değilse gereğinden daha yüksek güçte metal halide lambalı aydınlatma aygıtları, sergilenen ürünlerin renklerinin solmasına neden olmaktadır. Bu noktada yapılması gereken yüksek verimli ve düşük güçte aydınlatma aygıtı ile ürünleri aydınlatmak olmalıdır. UV yayılımı sıfıra yakın ışıklandırma aygıtları tercih edilmelidir.

Güvenlik uzaklığı ve IR (Isıl Radyasyon): Güvenlik uzaklığı belirlenirken laboratuvar testlerinden yararlanılır. Spot aygıtlarda yüzeyde 90 derecenin üzerinde bir sıcaklığın olmamasını sağlamak için minimum mesafe belirlenir. Güvenlik uzaklığı radyasyon düzeyini belirlemede kriterdir.

İnfilak tehlikesi ve temperli koruma camları: Zayıf bir ihtimal olsa bile oluşan sıcaklığın etkisi ile metal halide lambanın infilak etme tehlikesi vardır. Yüksek aydınlık seviyesi nedeniyle ısınan lambalar, aygıtın içinin de ısınmasına neden olur. Olası kazaları önlemek için aydınlatma aygıtlarının önünde mutlaka ısıya dayanıklı temperli koruma camı kullanılmalıdır.

İstenmeyen kazaları önlemek, doğru bir aydınlatma düzenine sahip olmak için ürün aldığınız firmanın teknik desteğinden yararlanmalısınız. Güvenliği sağlanmayan led aydınlatma ve diğer sistemleri almayınız.

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (212) 623 20 23